Agile Congres “Tomorrow’s way of life? From Agile IT to Agile Business!”

Agile Congres “Tomorrow’s way of life? From Agile IT to Agile Business!”

Op vrijdag 11 november stond het tweede Agile Congres van Samenwerking Noord op het programma met dit jaar als thema “Tomorrow’s way of life? From Agile IT to Agile Business!”. Met keynote sprekers Arie van Bennekum (mede auteur van het Agile Manifesto) en Menno van Doorn. Menno (directeur van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie) en het gemeentehuis van Groningen als locatie, was het congres heel snel volgeboekt. Gelukkig hebben we als organisatie snel een tweede editie op 9 december kunnen plannen zodat toch iedereen het congres kan bezoeken. Op het moment van schrijven zijn er nog enkele plaatsen beschikbaar.

Het programma bestond naast de keynote spekers uit 3 tijdblokken waarin diverse workshops werden gegeven waar de deelnemers naar toe konden gaan. Uiteindelijk kon men kiezen uit 19 workshops. Er waren drie grote thema’s die voort zijn gekomen uit het overall thema: Agile & Teams, Agile en Organisatie en Agile en Business. Net als vorig jaar was Srum@work ook weer gevraagd om een tweetal workshops te organiseren.

De eerste workshop ging over de Agile Journey die je aangaat als je er voor kiest om de Agile manier van werken te omarmen. Het is geen proect met een begin- en een einddatum maar het is een reis zonder einde. Tijdens de transformatie van traditioneel projectmanagement naar Agile zijn er een aantal fases te herkennen. In de meeste gevallen begint de IT afdeling met Agile werken en blijft de business achter. Signalen als “wij hebben geen product owner”, “er is niemand van de business beschikbaar om te testen’, “er komt niemand op onze demo” duiden er op dat de business en IT niet beide Agile werken en met andere prioriteiten werken. Wij hadden Serge Collé uitgenodigd om zijn praktijkervaringen te delen die hij als manager IT heeft opgedaan bij de transformatie bij ABN-AMRO en bij Delta Lloyd. Zoals bij Agile gebruikelijk was de start van de workshop het opstellen van de backlog. Iedereen aanwezig kon zijn/haar vraag indienen waarna via hand opsteken de juiste prioriteit werd bepaald en de workshop backlog was gevuld. Vragen als “Hoe Agile in te zetten bij niet-projecten”, “Wat te doen als in de keten partijen zijn die niet Agile werken?”, “Hoe om te gaan als teams niet op 1 locatie zitten?” en “Hoe om te gaan met opdrachtgevers en fixed scope?”. Via een interactieve sessie werden deze onderwerpen behandeld en kon Serge zijn kennis en ervaring tot ieders tevredenheid delen.  Geïnspireerd verlieten de meeste deelnemers de zaal.

De tweede workshop ging over de Agile manier van werken bij Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN). SNN is hét voorbeeld van een organisatie waar plezier en resultaat elkaar versterken. Het bewijs is dat ze (tegen verwachting in) dit jaar tot de beste werkgever in de overheid zijn gekozen.

Henk Emmens (manager subsidiedienstverlening) vertelde inspirerend over hoe SNN de weg tot nu toe heeft bewandelt naar een steeds meer ‘Agile’ organisatie. Iets wat volgens Henk Emmens niet nieuw is overigens. Darwin was de eerste!

Enkele voorbeelden waar wij SNN hebben ondersteund:

  • Grote efficiency slagen zijn gemaakt in het subsidieproces, bedacht door de medewerkers zelf. Dit betekent een snellere afhandeltijd en meer tevreden klanten.
  • Scrum wordt toegepast in verschillende projecten, zoals het opstellen van het jaarverslag. Met als resultaat dat er een hip verslag ligt , tot stand gekomen door de medewerkers zelf.

Rode draad is: SNN is helder in de doelen ,geeft kaders en laat de medewerkers vrij in de uitvoering.
Henk Emmens: “Hoe minder ik doe, hoe meer het team doet”. Wij zijn trots onderdeel te zijn geweest in  de ondersteuning in deze weg!

We kunnen terugzien op een succesvolle tweede editie van het Agile Congres. Gezien de overweldigende belangstelling lijkt het erop dat Noord Nederland en Groningen er een blijvend congres bij heeft. Wij zijn volgend jaar ook weer van de partij!

Op de site van Samenwerking Noord is ook een verslag te lezen incl foto’s van het congres. Daarnaast is er ook een videoverslag van de dag gemaakt.

Wilt u dat we in uw organisatie een workshop organiseren, bijvoorbeeld een Scrum Xperience, kijk dan naar ons aanbod om scrum te ontdekken of neem direct contact met ons op.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

X