Over het “hoe” en “wat” van scrum

Over het “hoe” en “wat” van scrum

Scrum gaat veel over het effectief organiseren van werk. Tijdens de trainingen die wij geven krijgen we vaak de feedback dat het onderdeel waarin we dit principe duidelijk maken, heel verhelderend is. Het is het verhaal over het hoe en wat van scrum, over waarom scrum zo effectief is en over hoe je inzicht krijgt over hoe huidige projecten georganiseerd zijn.

Bij traditionele projecten is er een projectleider die verantwoordelijk is voor zowel de inhoud (de scope, wat er gedaan moet worden) als over het proces (hoe zorgen we er voor dat het werk gedaan wordt). Dat is een hele grote verantwoordelijkheid om door één persoon uit te laten voeren. Scrum heeft deze verantwoordelijkheden gesplitst in de wat-vraag en de hoe-vraag. Deze twee verantwoordelijkheden zijn verdeeld over twee rollen: de wat-vraag is het werkgebied van de product owner en de hoe-vraag is het domein van het projectteam

Doordat scrum deze verantwoordelijkheden uit elkaar getrokken heeft, geeft veel mensen duidelijkheid in ieders rol. In de huidige situatie is niet altijd duidelijk wie over het ‘wat’ gaat en wie over het ‘hoe’.  Het komt in huidige projecten regelmatig voor dat veel mensen zich met de wat-vraag bezighouden. Daardoor kan het lang duren om hier een duidelijk antwoord op te krijgen. Maar ook nadien er een besluit genomen is, komt het voor dat er mensen zijn die dit besluit telkens weer ter discussie stellen.

scrum-1Maar andersom gebeurt precies hetzelfde. Veel mensen hebben een mening over hoe het werk gedaan moet worden en schromen niet om deze te ventileren. Scrum is duidelijk: hoe het werk gedaan wordt, wordt door het projectteam bepaald. Iedereen die zich mengt in de manier waarop het team zijn werk zou moeten doen, verstoort het groepsproces en ontneemt het team de mogelijkheid om zelf een goede manier te ontdekken hoe het werk zo snel mogelijk gedaan te krijgen.

Kortom, er wordt lang over gesproken over wat er gedaan moet worden en als dat dan bekend is, wordt de teamontwikkeling verstoord door externe partijen. Conclusie: de voortgang van het project komt ernstig in het geding.

Ons advies: laat de product owner vanuit zijn rol duidelijk aan het team maken wat zij moeten gaan doen. Laat het team in zijn waarde door het zelf te laten bepalen hoe zij dat doen. Dan ben je het werk effectief aan het organiseren.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

X