Hoe word je Agile? Begin er vandaag mee!

Hoe word je Agile? Begin er vandaag mee!

Binnen Agile transities met scrum als methode kom je op enig moment altijd op een soort kantelpunt waarbij er gekozen moet worden of je beter “moet gaan scrummen” of dat de focus moet gaan liggen op “Agile zijn”. Als Agile coach ligt je focus primair op het laatste maar continue verbeteren in het doen van scrum helpt daar natuurlijk bij. Maar ik merk een kentering in hoe men in de markt tegen scrum aankijkt. Bedrijven die zich toespitsen op scrum en de “holy grail” aanbieden schieten als spreekwoordelijke paddenstoelen uit de grond. Scrum neemt steeds meer vormen aan van een hype, een trend en lijkt daarmee op iets van tijdelijke aard.

Het is jammer dat zo’n mooie methode aan een negatief beeld ten onder zou gaan. Want veel belangrijker dan de methode, is de houding, de principes van Agile. Daarin ligt de toegevoegde waarde. Voel in al je poriën dat je bezig wilt zijn met toegevoegde waarde leveren, 100% klantgericht, dat je continue beter wilt worden, dat je actief feedback vraagt op alles wat je doet, dat je gelooft in autonome teams, dat de huidige manier van werken bol staat van schijnveiligheid, dat veranderingen een feit zijn en geen risico. Daar ligt de toegevoegde waarde van de verandering. Ik noem het regelmatig dat je Agile door je aderen moet voelen stromen. Kortom, being Agile.

Agile doen vs Agile zijn, ofwel de Agile adoptie vs Agile transformatie. Een stelling waar we uren over kunnen discussiëren. Maar in mijn optiek zit het verschil in de manier van doen vs de manier van denken. Als de Agile manier van denken afwezig is, dan is een andere manier van werken aanleren lastiger. De Agile mindset vormt de basis, het fundament van de verandering. Transformaties zonder dat de Agile mindset aanwezig of onvoldoende ontwikkeld is, gaan vele malen moeizamer dan wanneer de Agile competencies minder ontwikkeld zijn. Leg de focus op de Agile waarden en principes en minder op de methoden. Dit geldt zowel voor jezelf als op de transitie van een organisatie.

Hoe zorg je er nu voor dat dit Agile-bloed door je aderen stroomt? Hoe kom je nu op dat punt?

  1. Het belangrijkste antwoord is relatief eenvoudig: doe het zelf ook! Practise what you preach. Doe alles wat ik in de voorgaande alinea heb benoemd. Stel je iedere keer weer de vraag waar de meeste toegevoegde waarde voor je klant in zit, hoe je kunt verbeteren, speel in op veranderingen, beslis niet alles zelf maar benut de kennis en ervaringen van teams, vraag feedback, vraag actief of je het team nog kunt helpen, laat je niet leiden door excellijstjes, etc. Doe het en begin er vandaag mee.
  2. Denk klein, nee nog kleiner
  3. Denk in “afmaken” ipv aan beginnen
  4. Werk samen
  5. Iedereen mag fouten maken (maar leer er wel van)

 

Deze vijf punten gelden niet alleen in je werk, maar ook in je privésituatie. Stel je ook daar iedere dag weer de vraag wat ik kan doen zodat ik beter wordt in het zijn van een ouder, in het helpen van mijn kind, in het koken, in het coach zijn van het team van je kind, in het sporten, etc. Probeer nieuwe dingen uit ook al lukt het niet altijd, maar vraag actief feedback. Vraag altijd of je je team (gezin, vereniging, vriendengroep, etc) ergens mee kunt helpen zodat we dingen kunnen afmaken. Maar voel je ook niet schuldig als het eens niet zo gemakkelijk gaat. Ik doe ook niet alles goed, maak fouten en leer nog iedere dag. Gelukkig wel.

Ik probeer met mijn pleidooi duidelijk te maken dat de onderliggende gedachte veel belangrijker is dat de methode die je toepast. Ofwel Agile zijn biedt je veel meer voordelen dan scrum doen. Ik ben mij ervan bewust dat onze naamgeving scrum@work anders doet vermoeden maar ook wij als bedrijf draaien op de Agile gedachte. Het gaat om de intrinsieke motivatie en niet om een methode die je doet. Bij alles wat we als scrum@work doen kijken we naar toegevoegde waarde, hebben sterke klantfocus, werken we in teams, reflecteren we alles wat we doen en sturen we bij.

Ik wil jullie als lezer van deze blog natuurlijk ook actief om feedback vragen. Inspireert dit artikel je (dat is mijn primaire doelstelling)?, Is het begrijpelijk?, Helpt het je?, Ben je het er mee eens/oneens?, Wat had je anders verwoord?, etc. Alles met als doel om mijn volgende blog beter te laten zijn dan deze. Ik dank je wel.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

X