Lego Serious Play

Lego Serious Play

Vorige week was ik bij een meetup van Lego Serious Play (LSP) om kennis te maken met andere toepassingen van Lego. Voor onze Scrum Experience maken we al geruime tijd van Lego. Deelnemers aan de Scrum Experience krijgen opdrachten om user stories te maken d.m.v. Lego.

Vaak is deze Experience op maat gemaakt en verschillen de user stories per opdrachtgever. De basis vormt de case dat wij burgemeester zijn en dat we graag willen dat er een stad gebouwd worden. Aan de hand van het scrumproces wordt er in drie sprints een stad gebouwd bestaande uit huizen, een supermarkt, een gemeentehuis, kinderopvang, etc.

Het was een leuke, interessante en leerzame avond waarbij ik geleerd hebt dat nagenoeg alles met Lego in modellen kan worden uitgebeeld. De Lego Serious Play sessie houden een vaste structuur aan bestaande uit:

  1. Vraag stellen
  2. Bouwen van model
  3. Betekenis geven aan model
  4. Reflectie

Nadat de vraag cq opdracht is gegeven, begin je met een beperkte set aan Legoblokjes te bouwen. Het is verbazingwekkend dat er altijd iets “uit je handen” komt dat aan de opdracht voldoet. Nadat het bouwen klaar is, geef je tekst en uitleg over je model. Wat heb je gebouwd en welke betekenis heeft het. Na deze ronde volgt de reflectie, m.a.w. wat gebeurde er precies?

Ik wil jullie graag meenemen in een toepasselijke opdracht: “maak een model dat werken met Agile weergeeft”. Ik heb er het volgende model van gemaakt dat voor mij het volgende uitbeeld:

Lego Blog Johan

  • De twee poppetjes staan voor mij gelijk aan werken in teams. Het werken in teams is zoveel meer effectiever dan individuele werkzaamheden. Je kunt een beroep op elkaar doen en je bent in teamverband ook veel creatiever dan alleen. De poppetjes staan ook naast elkaar wat weergeeft dat er geen hiërarchie binnen een team is, iedereen in het team is gelijk aan elkaar.
  • Het groene blokje er voor beeld het gezamenlijk product weer waar het hele team aan werkt. De focus ligt op producten met het meest toegevoegde waarde, daarom ook de groene kleur.
  • De transparante voetjes van het linker poppetje staat voor transparantie. Dat vind ik een krachtig mechanisme binnen Agile en van grote toegevoegde waarde t.o.v. andere methodieken.
  • Het vlaggetje en het boompje vooraan tenslotte beelden voor mij het werkplezier en de energie uit die het werken met Agile met zich meebrengt: bovenal is het leuk om met Agile te werken.

Deze oefening deden we met een aantal mensen en ieder model was (uiteraard) anders omdat iedereen andere onderdelen van Agile belangrijk voor zichzelf vind.

IMG_5738Tot slot wil ik mijn model laten zien die ik gemaakt heb bij de vraag: “wat is de toegevoegde waarde van Lego Serious Play?” Mijn model is heel beperkt maar beeld uit dat LSP heel eenvoudig is maar dat het heel veel creativiteit biedt. Creativiteit in de betekenis van het uitbeelden in modellen maar ook in de diversiteit van toepassingen. Zo hebben wij LSP gebruikt in het uitbeelden van een Agileteam maar andere groepen waren LSP aan het toepassen voor retrospectives. En zo zijn er nog veel meer toepassingsmogelijkheden.

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.

X